Skip to Navigation

Valle og kasein – æbler og pærer?


 

Brystmælk består af to primære proteiner: valle og kasein, hvor valle udgør størstedelen (60 %). Højt hydrolyserede modermælkserstatninger (eHF), fx Pepticate, som anvendes til komælksallergiske spædbørn, er baseret på enten kasein eller valle. Proteinet er hydrolyseret – dvs. spaltet – til små peptider og frie aminosyrer. Valleprotein er kendt for at have en høj ernæringsmæssig kvalitet, hvilket betyder, at indholdet af essentielle aminosyrer er højere end for kasein og de andre gængse proteiner i kosten. Snakken om valles positive egenskaber er til stede i de fleste ernæringsmæssige felter – fra sportsernæring til ernæring for ældre.

Men også hos den helt spæde generation, er fordelene ved valle som primær proteinkilde tydelige. Studier viser bl.a., at valle resulterer i en hurtigere ventrikeltømning og dermed en bedre tolerance hos børn og spædbørn med, eller i risiko for, refluks 1, 2, 3.

Koshoo & Brown (2002) angiver, at vallebaserede ernæringspræparater er associeret med færre opkastninger og refluks sammenlignet med kaseinbaserede. Dette er især vigtigt hos de spædbørn, der har svært ved at indtage den påkrævede volumen, eller som har væskerestriktion4. Som sundhedsplejerske er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på protein-basen i de modermælkserstatninger, du anbefaler til mødre, der af én eller flere årsager ikke ammer, og derfor bruger en modermælkserstatning. 

 

1 Billeaud C, Guillet J, and Sander B. Gastric emptying in infants with or without gastro-oesophageal reflux according to the type of milk. Eur J Clin Nutr. (1990);44(8):577-83
2 Fried MD et al. Decrease in gastric emptying time and episodes of regurgitation in children with spastic quadriplegia fed a whey-based formula. J Pediatr 1992; 120(4 pt 1): 569–572.
3 Graham-Parker L, Prokopishin H, Storm J et al. Effect of Whey-based diet on incidence of vomiting in G-tube fed children with severe neurodevelopmental delay 2001;25 (No.1):S14-15
4 Khoshoo V and Brown S. Gastric emptying of two whey-based formulas of different energy density and its clinical implication in children with volume intolerance. Eur J clin Nutr. 2002;56(7):656-8