Skip to Navigation

Medfødt hjertesygdom

Medført hjertesygdom er en defekt i hjertets opbygning og dets store blodkar, som er til stede ved fødslen. Den medfødte hjertesygdom påvirker ofte barnets vækst. Misdannelser i hjertet kan forårsage underernæring, som kan variere mellem mild underernæring og alvorlige trivselsproblemer. Underernæring kan underminere udfaldet af korrigerende kirurgiske indgreb og den postoperative bedring.

Forbindelsen mellem medfødt hjertesygdom og underernæring skyldes mekanismer, som har at gøre med et nedsat energiindtag og/eller et øget energibehov. Et nedsat energiindtag kan medføre mangel på specifikke næringsstoffer eller et utilstrækkeligt kalorieindtag. Øget respirationsrate i forbindelse med kongestiv hjerteinsufficiens kan være årsagen til det øgede energibehov [2].

Målet med ernæringsmæssig intervention hos børn med medfødte hjertesygdomme [3] er:

  1. At sikre tilstrækkelig energi for at stoppe nedbrydningen af lean body mass
  2. At sikre et tilstrækkeligt indtag af protein til at opveje tabet af nitrogen
  3. At tilføre yderligere næringsstoffer med henblik på at; opveje underskud af næringsstoffer, sikre vækst og ideelt at normalisere vægten i forhold til højden samt fremme en lineær vækst
  4. Målet bør også være at erstatte parenteral ernæring med enterale løsninger, som patientens mave-tarm-system kan tolerere
  5. At sikre og opretholde evnen til oral ernæringsindtag for at muliggøre frivillig og selvstændig indtagelse af næring [3].
     

Referencer:

  1. Forchielli ML, McColl R, Walker WA, et al. Children with congenital heart disease: a nutrition challenge. Nutr Rev 1994;52:348-53.
  2. Kleinman RE (ed). Cardiac disease. In: Pediatric Nutrition Handbook. Policy of the American Academy of Pediatrics. Elk Grove Village, 6th edition 2009.