Skip to Navigation

Maldigestion/malabsorption

Maldigestion er manglende evne til at fordøje ernæring i tarmene, mens malabsorption er manglende evne til at optage næringsstoffer fra ernæring, som er blevet fordøjet, gennem tarmen.

Malabsorption kan være forårsaget af:[2]

  • medfødt hjerte sygdom
  • cystisk fibrose
  • gastroenteritis
  • HIV-infektion
  • lever sygdom
  • korttarmssyndrom
  • toddler/tumlinge-diarre

Både maldigestion og malabsorption kan føre til mangel på eksempelvis vitaminer og mineraler samt proteiner og energi. De komplikationer, der kan opstå, afhænger af, hvilke næringsstoffer der påvirkes. For eksempel kan mangel på calcium- og vitamin D føre til rakitis og osteopeni [3]. Jernmangel forbindes med anæmi [4]. Zink-mangel er blevet forbundet med ringe vækst [5, 6]. Problemer med at optage protein, fedt og kulhydrater kan ende med vægttab og underernæring, hvilket kan føre til, at barnet ikke vokser normalt eller får forsinket udvikling.

Til børn med malabsorption/maldigestion anbefaler man ofte semi-elementær diæt. Denne type ernæring indeholder præ-fordøjede proteiner (hydrolyserede) – en blanding af mellemkædede og langkædede fedtsyrer med enkle sukkerarter, som er nemmere at fordøje og optage.

 

Referencer:

  1. World Gastroenterology Organisation (WGO) Practice Guideline: Malabsorption  (http://www.worldgastroenterology.org; citeret den 29. februar 2012)
  2. Kleinman RE (ed). Pediatric Nutrition Handbook. Policy of the American Academy of Pediatrics. Elk Grove Village, 6th edition 2009.
  3. Brunner R, Doderlein L. Pathological fractures in patients with cerebral palsy. J Pediatr Orthop B efteråret 1996;5:232-8.
  4. Worldwide prevalence of anemia 1993-2005. WHO Global Database on anemia. Redigeret af Bruno de Benoist, Erin McLean, Ines Egli & Mary Cogswell. World Health Organisation, Genève, 2008.
  5. Walravens PA. Nutritional importance of copper and zinc in neonates and infants. Clin Chem 1980;26:185-9.
  6. Prasad AS. Impact of the discovery of human zinc deficiency on health. J Am Coll Nutr 2009;28:257-65.