Skip to Navigation

Betydningen af en ensartet konsistens

For personer med synkebesvær er det vigtigt, at fortykket ernæring og væske opretholder konsistensen i munden.

Almindelige stivelsesbaserede fortykningsmidler opretholder ikke deres konsistens.

I et studie omkring fortykningsmidler, rapportede 42 % af alle talepædagoger, at de observerede, at drikkevarer blev tyndere ved kontakt med patientens spyt[1].

Almindelige stivelsesbaserede fortykningspulvere er følsomme over for amylaseenzymet i spyttet. Spyttets α-amylase nedbryder kulhydraterne (stivelsen), hvilket kan føre til, at drikken fortyndes, så patienterne ikke får den ordinerede viskositet, som er sikker for dem. Det er almindeligt anerkendt i den videnskabelige litteratur, at indtagelse af bolus med øget viskositet mindsker risikoen for aspiration[2,3].

 

 
Figur 2: Kliniske konsekvenser ved, at fortykkede væsker fortyndes ved kontakt med amylase i spyttet[1].

Referencer:

  1. Day, C. Pell, D. How safe is that thickened drink? Complete Nutrition. 2007;7(2):49-51.
  2. Shama F and Sherman P (1973). Identification of stimuli controlling the sensory evaluation of viscosity II oral methods. J Text Stud. 1973; 4(1): 111-118.
  3. Kuhlemeier KV, Palmer JB, and Rosenberg D. Effect of liquid bolus consistency and delivery method on aspiration and pharyngeal retention in dysphagia patients. Dysphagia. 2001; 16: 119-122.