Skip to Navigation

Konsekvenser

Dysfagi har en stor indvirkning på livskvaliteten for patienten og kan i værste fald være livstruende. Patienter med dysfagi er i større risiko for aspiration, underernæring og dehydrering.

Patienter med dysfagi er i større risiko for aspiration, underernæring og dehydrering [2,5,6]

Risici forbundet med at leve med dysfagi

Dysfagi har indvirkning på patientens livskvalitet og kan i værste fald være livstruende[1].

   
Dysfagi har en stor indvirkning på livskvaliteten for patienten og kan i værste fald være livstruende[1]. 51 % lider af aspiration[1,3,4] Dysfagipatienter er i risiko for kvælning og aspiration, hvis ikke maden har den rette konsistens[1,3,4]
48 % er underernærede[5] Dysfagipatienter har en tendens til at spise og drikke mindre, hvilket resulterer i et ernærings- og væskeindtag, som ikke stemmer overens med deres ernæringsbehov. Den tilgrundliggende tilstand kan også bidrage til underernæring.
75 % er dehydrerede[6]

 

Fra patienternes perspektiv

De sociale og psykologiske konsekvenser ved dysfagi er ikke blevet undersøgt rutinemæssigt, men en undersøgelse med 360 dysfagipatienter er kommet frem til følgende resultater[7]:

  • 32 % rapporterede, at de stadig var sultne og tørstige efter deres måltid
  • 36 % undgik at spise sammen med andre
  • 41 % oplevede uro eller panik under måltidet
  • 50 % hævdede, at de spiste mindre
  • 55 % fortalte, at synkebesvær var med til at forringe deres hverdag

Referencer:

  1. Day, C. Pell, D. How safe is that thickened drink? Complete Nutrition. 2007;7(2):49-51. 7.
  2. Lundy DS, Smith C, Colangelo L, et al., Aspiration: cause and implications. Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;120(4):474.
  3. Raut VV, McKee GJ, Johnston BT. Effect of bolus consistency on swallowing—does altering consistency help? Eur Arch Otorhinolaryngol. Januar 2001;258(1):49-53
  4. Bisch EM, Logemann JA, Rademaker AW, Kahrilas PJ, Lazarus CL. Pharyngeal effects of bolus volume, viscosity, and temperature in patients with dysphagia resulting from neurologic impairment and in normal subjects. J Speech Hear Res. Oktober 1994;37(5):1041-59.
  5. Felt P. Nutritional Management of Dysphagia in the Healthcare Setting. Healthcare Caterer. 2006; foråret 2006
  6. Leibovitz A, Baumoehl Y, Lubart E, Yaina A, Platinovitz N, Segal R. Dehydration among longterm care elderly patients with oropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007;53(4):179-83.
  7. Ekberg O, Hamdy S, Woisard V, Wuttge-Hannig A, Ortega P. Social and psychological burden of dysphagia: its impact on diagnosis and treatment. Dysphagia. Foråret 2002; 17(2):139-46