Skip to Navigation

Medicinsk baggrund

Medicinsk ernæring på en videnskabelig baggrund

Derudover udgør retningslinjer fra både det europæiske og det amerikanske selskab for parenteral og enteral ernæring (ESPEN, ASPEN), metaanalyser, randomiserede kontrollerede forsøg, relevant videnskabelig litteratur og ekspertviden fundamentet for den evidens og information, der anvendes i udformningen og sammensætningen af Nutrison.

På baggrund af forskningsbaseret viden har Nutricia baseret Nutrison på fire grundelementer:

  • MF6 – Multi Fibre-blanding
  • Unik, ikke-koagulerende proteinblanding
  • Carotenoid-blanding
  • DHA + EPA i overensstemmelse med internationale anbefalinger

MF6 – Multi Fibre-blanding

Hvad er MF6?

MF6 består af seks nøje udvalgte fibre i et indbyrdes forhold, der svarer til det, som man ville få gennem en sund afbalanceret kost.

Hvad er fordelene ved MF6?

Kliniske studier med Nutricias Multi Fibre-blanding har vist følgende gavnlige virkninger[1-4]:

  • Forbedret tarmgennemstrømning
  • Prebiotisk virkning
  • Øget produktion af korte fedtsyrer
  • Mindsket diarre
  • Mindsket forstoppelse/mindsket behov for afføringsmidler
  • Øget tolerance, f.eks. mindsket oppustethed

Et studie med 78 hoved- og halscancerpatienter, som udelukkende fik sondeernæring i mindst 10 dage efter deres operation, sammenlignede Nutrison Multi Fibre med et andet sondeernæringsprodukt, som kun indeholdt en type fiber[4].

  • MF6 havde en mere positiv indvirkning på at normalisere tarmfunktionen i forhold til en enkelt type fiber
  • Nutrison MF6-gruppen havde 1,4 ± 1,48 dage med moderat diarre i forhold til 2,63 ± 1,89 dage med diarre i gruppen, som fik sondeernæring med en enkelt type fiber (p=0,002), hvilket var en reduktion af antal dage med diarre på 47 % i MF6-gruppen

Download monografien med yderligere information: Importance of fibres and Multi Fibre in enteral nutrition- Clinical Evidence Overview


 

Unik P4 ikke-koagulerende proteinsammensætning i den nye Nutrison

Seks varianter i Nutrison-sortimentet indeholder en unik proteinblanding, som har til formål at øge den gastriske udtømning og dermed at minimere komplikationer som opkastning og reflux. Valle- og grøntsagsproteiner er 'hurtige' ikke-koagulerende proteiner, som fordøjes og optages på kortere tid end kasein, som er et 'langsomt' protein[5,6].

Et in vitro-eksperiment, som efterlignede fordøjelsen i maven, viste, at den nye proteinblanding ikke koagulerer, og at den desuden gør sondeernæring ikke-koagulerende1. Øget tolerance i det øvre fordøjelsessystem mindsker risikoen for aspirations pneumoni(P=0,01)[7].

Dermed hjælper Nutrison med at forbedre den gastriske tømning og bidrager til at reducere risikoen for komplikationer i det øvre fordøjelsessystem i forbindelse med sondeernæring. Proteinblandingen er desuden i overensstemmelse med de seneste krav fra WHO om proteiner og aminosyrer i human ernæring og har en høj proteinkvalitet[6].


Carotenoid-blanding

Hvad er caratenoider?

Carotenoider har en række vigtige funktioner i forhold til menneskets sundhed, herunder antioxidantkapacitet, effekt på immunfunktionen og provitamin A-aktivitet. Indtagelse af disse stoffer gennem en normal balanceret kost er forbundet med en lavere risiko for at blive syg af og i værst fald dø af kroniske sygdomme. Studier har dog vist, at plasmaniveauet af cirkulerende carotenoider faldt støt over længerevarende perioder, hvor patienter fik enteral sondeernæring som eneste ernæringskilde[8].

Derfor valgte Nutricia at tilføje en blanding af carotenoider bestående af carotener, lycopen, lutein og zeaxanthin til hele Nutrison-sortimentet. Et studie med langtids sondepatienter, som fik Nutrison med carotenoid-blanding, viste en signifikant stigning i indholdet af serumcarotenoider, hvilket var forbundet med mindre oxidativt stress i denne population[9].


DHA og EPA i nye produkter fra Nutrison

Nutrison er tilsat DHA og EPA for at minimere risikoen for inflammatoriske komplikationer i henhold til de seneste anbefalinger[13].

  • DHA og EPA bidrager til at skabe en balanceret produktion af anti-inflammatoriske stoffer[10]. Docosahexaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA) er essentielle lange omega-3-fedtsyrer, som findes i fiskeolie.
  • Der er to primære omega-3-fedtsyrer, som man får gennem kosten – man kan ikke opnå tilstrækkelige mængder udelukkende ved enzymatisk omdannelse i kroppen[10,11].
  • Det kostmæssige indtag af disse er afgørende for cellemembranernes sammensætning, og en høj andel omega-3-fedtsyrer påvirker produktionen af anti-inflammatoriske stoffer[10].

Nutrison indeholder DHA og EPA i mængder, der er i overensstemmelse med internationale anbefalinger.

Nutrison giver 500 mg DHA og EPA/dag, som er den daglige mængde, der anbefales af flere professionelle organisationer, herunder WHO, ISSFAL og SACN[13].

Referencer

  1. Silk DBA, Walters ER, Duncan HD, Green CJ. The effect of a polymeric enteral formula supplemented with a mixture of six fibres on normal human bowel function and colonic motility. Clin Nutr 2001:20:49-58.
  2. Guimber D, Bourois B, Beghin L, Neuville S, Pernes P, Descamp G, Seignez B, Knol J, Roynette CE, Gottrand F. Effect of a fibre-enriched versus a standard pediatric tube feed on the intestinal flora, gastrointestinal function and nutritional status of 7–12 year old children. Præsenteret på ESPGHAN 2007.
  3. Trier E, Wells JCK, Thomas AG. Effects of a multifibre supplemented paediatric enteral feed on gastrointestinal function. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1999; 27:595 (abstrakt).
  4. Wierdsma NJ, Kruizenga HM, Droop A, Arjaans W, Stok A, van Bokhorst-de van der Schueren M. Comparison of two tube feeding formulas enriched with guar gum or mixed dietary fibres. Ned Tijdsch Dietisten 2001; 56:243-7.
  5. C. van den Braak et al. PP385 A Novel protein mixture constitutes a noncoagulating tube feed. Clinical Nutrition Supplements. 2010; 5 (2): 173-174.
  6. FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition (2002: Geneve, Schweiz). Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. 2007; WHO technical report series; nr. 935.
  7. Mentec H et al. Upper digestive intolerance during enteral nutrition in critically ill patients: frequency, risk factors, and complications. Crit Care Med 2001; 29:1955-61.
  8. Henderson et al. Prolonged tube feeding in long-term care: nutritional status and clinical outcomes. J Am Coll Nutr. Juni 1992; 11(3): 309-25.
  9. Vaisman et al. Enteral feeding enriched with carotenoids normalizes the carotenoid status and reduces oxidative stress in long-term enterally fed patients. Clin Nutr. December 2006; 25(6):897-905.
  10. Arterbrun LM et al. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am J Clin Nutr 2006:83(6 Suppl): 1467S-1476S.
  11. Brenna JT et al. International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, ISSFAL, AFFSA, CNERNA & CNRS among others. Alpha-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009:80:85-91.
  12. Calder PC. Long-chain n-3 fatty acids and inflammation: potential application in surgical and trauma patients. Braz J Med Biol Res 2003; 36(4): 433-446.
  13. Kris-Etherton PM et al. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 81:99-104. 5. ISSFAL (2004). Recommendations for intake of polyunsaturated fatty acids in healthy humans.