Ernæring og kræft
Det er måske det sidste, du har i tankerne lige nu, men god ernæring er en essentiel del af din understøttende behandling – for at hjælpe med at holde din krop så stærk som muligt før behandling og rehabilitering.
-
Kræft og behandlingen heraf kan ændre den måde, du spiser på, hvor godt din krop optager næringsstoffer fra mad, og måden din krop bruger disse næringsstoffer på. Det er meget almindeligt at spise og drikke mindre, end man plejer, når man har kræft. Dette kan betyde, at kroppen ikke får tilstrækkelig energi, protein og andre næringsstoffer, som den har brug for, hvilket kan medføre, at du taber dig i vægt uden, at det er hensigten (utilsigtet vægttab). Utilsigtet vægttab er almindeligt for kræftpatienter, men kan variere meget alt efter, hvilken type kræft man har.
Hvis du er bekymret for utilsigtet vægttab eller for nedsat appetit, enten for dig selv eller for en pårørende, kan du tage det første skridt ved at bruge en simpel tjekliste, der er tilgængelige online: ernaeringnytter.dk/tjekliste/
Resultaterne fra tjeklisten skal altid deles med din læge, sygeplejerske eller andet sundhedsfagligt personale; du bør ikke foretage nogle ændringer i din kost uden at konsultere en relevant sundhedsprofessionel først. Hvis du synes, at det er svært at starte en samtale om ernæring, kan resultaterne hjælpe dig til at komme i gang med samtalen. Din sundhedsprofessionelle kan give dig råd og støtte eller henvise dig til en diætist for yderligere rådgivning.
-
God ernæring handler om at finde den rigtige balance for dig – balancen mellem næringsstoffer, som din krop behøver for at fungere optimalt, for at klare behandlingen og for at hjælpe dig på benene igen. At spise og drikke godt påvirker, hvordan du har det fysisk – fra overordnet energiniveau, til hvor meget du kan i dagligdagen. Din kost kan ligeledes påvirke, hvordan du har det mentalt – ikke at være i stand til at spise, når du ved, at du har brug for det, kan give bekymringer. Kvalme eller træthed kan ligeledes tynge dig.
Prøv at spise regelmæssige måltider hver dag og at inkludere en bred vifte af fødevarer;
- Stivelsesholdige kulhydrater, såsom brød, kartofler, pasta, ris og korn, giver dig energi, fibre, vitaminer og mineraler. Inkludér nogle af disse fødevarer i hvert måltid eller som en snack.
- Mejeriprodukter (eller mælkefrie alternativer) er gode kilder til calcium, protein og vitaminer. Yoghurt, ost og mælk er nemme og hurtige snacks. Sigt efter 2-3 portioner hver dag.
- Protein er nødvendigt for opbygning og genoprettelse af kroppens celler. Gode kilder til protein er fødevarer som kød, fisk, æg, korn, bønner, linser, nødder og kødalternativer (fx tofu eller plantebaserede proteinprodukter). Disse fødevarer er også gode kilder til vitaminer og mineraler, såsom jern. Prøv at inkludere mindst 2 serveringer hver dag.
- Frisk, frossen og tørret frugt og grøntsager samt frugt og grøntsager på dåse tæller alt sammen som en del af dine ”6-om-dagen”. Medmindre der er en grund til, at du skal spise færre fibre, kan fibre fra frugt og grøntsager hjælpe tarmen ved at holde din afføring blød, så den nemt kan passere samt bidrage med essentielle vitaminer og mineraler.
- Sukker- og fedtholdige fødevarer bør holdes til små mængder. Hvis du derimod har behov for at øge mængden af kalorier, du indtager, for at undgå eller minimere vægttab, vil du muligvis blive rådet til at spise mere fedt og sukker på grund af de ekstra kalorier, som de kan bidrage med. Hvis du har forsøgt at spise sundt og reducere fedt- og sukkerindtag det meste af dit liv, kan det forekomme mærkeligt at skulle spise sukker- og fedtholdige fødevarer. Der findes sundere varianter af fedt, som du kan overveje at anvende, såsom vegetabilske olier og vegetabilske smørbare produkter.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har svært ved at spise, eller hvis jeg taber mig i vægt?
På samme måde som ernæring sandsynligvis ikke er det første, du tænker på, er det muligvis heller ikke det første, de sundhedsprofessionelle tænker på. Hvis du har problemer med at spise og drikke, har oplevet utilsigtet vægttab eller hvis du er bekymret for din kost og dens rolle i dit sygdomsforløb, bedes du kontakte din læge, diætist eller sundhedsprofessionelle. Kræftbehandling bør være holistisk og tage hensyn til alle dine individuelle behov. Derfor er det vigtigt at huske på, at du ikke behøver at vente, indtil du bliver spurgt om din kost. Det er i orden, hvis du selv starter samtalen om ernæring.
Læs mere om vægttab og kræftRelateret læsning
-
Ændringer i smags- og lugtesansen?
Kræftsygdom i sig selv, men også kemoterapi, strålebehandling eller ordineret medicin kan føre til, at maden smager anderledes, end den plejer.
Læs mere -
Nutridrink Compact Protein
I samarbejde med kræftpatienter har Nutricia udviklet fem Nutridrink Compact Protein smagsvarianter for at imødekomme patienter, som oplever smagsforandringer, og som har svært ved at få dækket næringsbehovet via den almindelige kost. Nutridrink Compact Protein er en fødevare til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge eller diætist.
Læs mere
Mere information specifikt om spiseproblemer i forbindelse med kræft og håndteringen heraf er tilgængelig her Home – Ernæringnytter (ernaeringnytter.dk)