Forberedelse inden dit sundhedstjek

Denne side vil hjælpe dig med at forberede dig til din aftale med lægen/den sundhedsprofessionelle, ved at oplyse dig om de ting, du muligvis vil blive spurgt om samt de ting, du bør forsøge at lægge mærke til i dagene/ugerne op til din aftale.

Hvis du oplever, at du kæmper med at spise eller drikke nok, og specielt hvis du oplever utilsigtet vægttab, bør du kontakte din sundhedsprofessionelle.


  • Alle patienter med kræft bør få foretaget et ernæringstjek, lige så snart en kræftdiagnose er stillet. Et ernæringstjek kaldes oftest for en ’ernæringsscreening’. En ernæringsscreening bør foretages uanset, om du har tabt dig eller ej. Tag en snak med din læge, sygeplejerske eller andet sundhedsfagligt personale om at få foretaget en ernæringsscreening.

    Ernæringsscreening involverer som regel tjek af din vægt og højde samt besvarelse af nogle korte spørgsmål om din vægt, appetit, madindtag og symptomer, der måske gør det svært eller mindre behageligt at spise og drikke. 

    Ernæringsscreening bør gentages med jævne mellemrum. Hvis du i en længere periode ikke har fået foretaget en ernæringsscreening, bør du bede din sundhedsprofessionelle kontaktperson om at få foretaget en.

  • Det er vigtigt at fortælle din sundhedsprofessionelle, hvis du har problemer med at spise og drikke samt hvis du oplever vægttab, da dette kan påvirke, hvor stærk du føler dig, hvad du er i stand til at udføre, samt hvor godt du tager i mod behandling. 

    Din sundhedsprofessionelle vil muligvis gerne vide:

    • I hvor lang tid har det været svært for dig at spise og drikke?
    • Hvad står i vejen for, at du kan spise og drikke godt?
    • Skifter det i løbet af dagen eller før eller efter behandling? 
    • Hvor meget mindre end normalt spiser du?
    • Har du tabt dig i vægt, uden at det var hensigten?
    • Hvor meget har du tabt dig?
    • Over hvilken periode har du tabt dig i vægt?
    • Hvis du ikke ved, hvor meget du har tabt dig eller over hvor lang tid, så prøv at tænk over om tøj, som bælter, bukser og smykker som ringe, er blevet løsere. Hvornår begyndte du at lægge mærke til det?
    • Er du i stand til at udføre dine sædvanlige aktiviteter?
    • Hvad, hvis overhovedet noget, har du fundet ud af hjælper dig?

    Nogle gange er det svært at huske fra dag til dag, hvad du  har spist, eller hvordan du havde det. For at hjælpe dig med at have overblik over gode dage og mindre gode dage kan du prøve at bruge vores sundhedsdagbog. Tag den med til din aftale hos lægen/den sundhedsprofessionelle. 

    Notér ligeledes, om du har været i stand til at udføre dine sædvanlige aktiviteter. Tænk over, hvad der er almindeligt for dig. Det kan være ting som at tage et brusebad, at sidde oprejst og læse for en stund eller at tilberede en snack. For andre kan det være ting som at gå tur med hunden eller tage ud at svømme. 

    Husk at du kan bede om at få foretaget et ernæringstjek

  • Hvis du allerede har fået ordineret medicinske ernæringsdrikke af en sundhedsprofessionel, men har svært ved at indtage dem, kan det være en god idé at holde øje med følgende i mindst en uge inden dit sundhedstjek:

    • Hvor mange har du fået at vide, at du skal indtage hver dag?
    • Hvor meget af medicinske ernæringsdrikke er du i stand til at indtage?
    • Hvad står i vejen for at kunne indtage det hele?
    • Hvilke smage og varianter har du prøvet?
    • Hvilke slags smage kan du normalt godt lide?
    • Foretrækker du frugtjuice eller mælkedrikke?
    • Hvordan tror du, at medicinske ernæringsdrikke hjælper dig?
  • Hvis ernæringstjekket viser, at du er i risiko for underernæring, bør du få foretaget en fuld vurdering af din ernæringsmæssige status. 

    En vurdering af ernæringsmæssig risiko kan omfatte en nærmere undersøgelse af din kropsvægt, kropssammensætning, symptomerne der påvirker, hvor meget og hvad du kan spise, hvordan kræft påvirker den måde, din krop optager og bruger næringsstoffer på, og hvad du er i stand til at udføre fysisk. 

    Vurderingen vil hjælpe din sundhedsprofessionelle i forhold til at udarbejde en individuel plan sammen med dig for at hjælpe dig med at håndtere kræftens indflydelse på dit madindtag og dermed hjælpe dig med at øge dit næringsindtag og holde dig fysisk aktiv.

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein kan anvendes som supplerende ernæring, hvis du har udfordringer med at få tilstrækkeligt energi og protein fra den almindelige kost.

Læs mere

Hvad er medicinske ernæringsdrikke?

Det er meget normalt at spise og drikke mindre, når man har kræft og modtager behandling. Du henvises muligvis til en diætist for at få kost- og ernæringsrådgivning. Hvis ændringer i dine spise- og drikkevaner ikke giver en tilstrækkelig effekt, kan det være, at du bliver vejledt til at supplere med et ernæringstilskud, også kendt som medicinske ernæringsdrikke.

Læs mere

Ændringer i smags- og lugtesansen?

Kræftsygdom i sig selv, men også kemoterapi, strålebehandling eller ordineret medicin kan føre til, at maden smager anderledes, end den plejer. Kræftpatienter kan f.eks. opleve bitter og metallisk smag i munden, kvalme og mundtørhed. Nogle kræftpatienter føler, at de skal tilføje flere krydderier til maden, fordi den smager mindre intenst, mens andre bliver hypersensitive over for smag og lugt.

Læs mere