Sport og træning med PKU
Når du træner, har din krop behov for ekstra energi. Den mad du spiser, hjælper dig til at præstere og opbygge muskler i stedet for at nedbryde dem. For dig der har PKU, har muskelnedbrydning samme negative effekt, som hvis du spiser et stort stykke kød. Derfor er det ekstra vigtigt at tage proteinerstatningen i forbindelse med træning.
Kulhydrater
Vi får energi fra maden fra kulhydrater, fedt og protein. Dette gælder også for PKU-maden, selvom mængden af protein er mindre. Fra kulhydraterne i maden får du energi, som er let for kroppen at udnytte. Kulhydrater findes for eksempel i lavproteinris, lavproteinpasta, lavproteinbrød, kartofler, frugt, juice, saft og sodavand.
Vi har også en del kulhydrater oplagret i leveren og i musklerne, men dette lager er kun tilstrækkeligt til omtrent en times træning. Træner du længere, har du behov for flere kulhydrater under træningen, for eksempel i form af saft eller sportsdrikke der er rige på kulhydrater. Efter træningen er det også vigtigt at få kulhydrater, så kulhydratlagrene i kroppen fyldes op igen. Dette gør at du præsterer bedre næste gang du træner. Hvis du ikke får dækket dit behov, tager kroppen energi fra protein, altså fra musklerne. Dette er både negativt for præstation, vedligeholdelse og opbygning af muskler, men det kan også føre til at dine phe-værdier stiger. Derfor er det smart, at gøre det til en vane, for eksempel at spise en banan eller drikke et glas juice eller sportsdrik umiddelbart efter træningen. Når du kommer hjem, skal du så fylde på igen med et passende måltid, for eksempel middags- eller natmad, alt efter hvornår på dagen du træner.
Muskelmasse
Når du træner, øges behovet for protein. Især når du træner styrketræning. Der skal nemlig bruges protein, til de byggesten der blandt andet benyttes til at opbygge, reparere og vedligeholde muskelmassen. Men det hænger ikke sådan sammen, at jo mere protein du spiser, jo lettere opbygger du muskler. Kroppen kan kun udnytte en vis mængde protein. Indtager du mere end dette, vil overskuddet bare blive brugt som energi eller oplagres som fedt. Så at du sørger for, at indtage nok energi, er mindst lige så vigtigt som et godt træningsresultat. Du bør ikke eksperimentere med arginin, forgrenede aminosyrer eller lignende, før du har talt med en læge eller en klinisk diætist.
Som regel bliver det øgede proteinbehov du får, når du træner, dækket af din sædvanlige proteinerstatning. Men hvis du træner meget, kan det ske at du skal øge mængden af proteinerstatning. At øge indtagelsen af protein gennem mad er sjældent en mulighed, fordi der så er risiko for at indtagelsen af phe bliver for høj. Tal med din kliniske diætist, som kan afgøre hvad der er det rigtige at gøre for netop dig. Det kan variere fra person til person.
Vigtige mellemmåltider
Det er en god idé at spise et lille måltid et par timer før træning. Træner du om aftenen, har du måske nået at spise aftensmad inden træning, men hvis du træner efter skole/arbejde, har du behov for et mellemmåltid. Der findes endog forskning der viser, at det er godt at spise et lille måltid som giver både protein og energi både før og efter træning (Jason E, et al. J Applied Physiology. 2009;107(3): 987-992).
Her er nogle eksempler på gode mellemmåltider ved PKU:
* Grød med syltetøj, revet frugt eller æblemos og havredrik eller PKU-mælk. Spis også gerne en skive lavproteinbrød med pålæg.
* Proteinfattig pandekage med syltetøj og moset banan.
* Brødskive med mættende pålæg, for eksempel kolde kogte kartofler. Spis gerne et stykke frugt til.
Spørg din kliniske diætist om du bør tage proteinerstatning som mellemmåltidet.
Læs mere om om fysisk aktivitet og ernæring på Center for PKU’s hjemmeside
Oplysningerne på denne side bør ikke erstatte kontakt med sundhedsvæsenet eller rådgivning og lægeligt tilsyn af sundhedspersonale.
Din diætist og/eller læge vil rådgive dig om alle aspekter af håndtering af din stofskiftesygdom for dig og din familie.
Spørg derfor altid til råds hos din diætist og/eller læge, før du ændrer din kost.