Tips når du flytter hjemmefra
Flytte hjemmefra – ikke noget problem, selvom du har en medfødt metabolisk sygdom
At flytte hjemmefra er et stort skridt, især hvis du også skal følge en restriktiv diæt. Her får du nogle tips til dens gennemførelse. Inden for dine egne fire vægge kan du være din egen herre og er fri for dine forældres regler. Det er en spændende periode i livet, men du konfronteres samtidig med nye opgaver, især hvis man er nødt til at følge en særlig diæt på grund af en medfødt metabolisk sygdom.” Hvad skal jeg tænke på? Hvad har jeg ellers brug for fra mine forældre, så jeg kan fortsætte min diæt uden problemer?” Vi har sammensat nogle nyttige tips til dig.
Vigtige formaliteter
Uanset om du flytter ind på et kollegieværelse for at studere, flytter i din egen lejlighed, eller i et bofællesskab – når du flytter hjemmefra er der meget at gøre. For at nyde den nyligt opnåede uafhængighed fuldt ud, er det vigtigt at være velforberedt og organiseret. Dette vil gøre overgangen lettere.
Husk at anmeld din flytning så hurtigt som muligt. For at sikre, at din post ikke længere ender i dine forældres postkasse, skal du melde adresseændring på borger.dk som beskrevet nedenfor. Husk at markere postkassen på din nye adresse med dit navn, så du kan modtage din post.
Hvem skal informeres om din adresseændring
Det er vigtigt, at du melder flytning til folkeregisteret senest 5 dage efter, at du flytter. Du skal anmelde din flytning digitalt på hjemmesiden for den kommune, du flytter til eller på borger.dk. Du skal benytte digital signatur eller NemID for at anmelde flytning online. Før du går i gang med at anmelde flytning, skal du:
- Have NemID (digital signatur) klar
- Vide, hvilken dag du skal flytte
- Finde ud af, om du skal skifte læge – Hovedreglen er, at du skal vælge en praktiserende læge, der bor max 15 km fra din bolig. Betyder din flytning, at du skal skifte læge, er det gratis i forbindelse med flytningen. Som med folkeregisteradressen skal du gøre det på nettet til den kommune, du flytter til eller via borger.dk. Her kan du også se, hvilke læger, der har åbent for tilgang. Husk at få tjekket, om du skal skifte læge, før du begynder at melde flytning digitalt
Fra folkeregisteret går der automatisk besked til alle offentlige kontorer, SU-styrelsen og institutioner, der har din adresse registreret. Det vil sige, du skal ikke gøre noget i forhold til fx licens, evt. bil, skole eller andre uddannelsessteder. Det er også almindeligt, at pengeinstitutter og forsikringsselskab får direkte besked. Det er dog ikke alle, der automatisk får besked om, at du har ændret adresse. De steder, hvor du skal oplyse det, kan fx være:
- Arbejdsgiver
- Diverse abonnementer
- Forsyningsselskaber – el, vand, varme, gas
- Fritidsaktiviteter
- Konto- og medlemskort
- Læge – hvis du beholder den samme
- Tandlæge
- Telefon- TV- og internetleverandør
Glem ikke dine venner, familie og bekendte, de skal selvfølgelig også have besked!
Generelle tips
Forberedelse af flytning skal planlægges i tide, ift. til flyttedatoen. Afklar, hvornår det nye hjem er tilgængeligt, og også hvilken dag der passer dig bedst. Hvis det er nødvendigt, ansøg om orlov og hør, om der er hjælp at hente i din familie og vennekreds for denne dag. Du har også brug for en lastbil eller varevogn. Måske kan nogen fra din vennekreds låne dig et passende køretøj. For at transportere møbler og store genstande skal du organisere en større lastbil. Hvis du vil leje en varevogn, er det bedst at sammenligne priserne på leverandørerne og tænke over, hvilken størrelse du har brug for til at transportere dine ejendele. Der er mange flyttebureauer, du også kan kontakte. Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer og vælg det tilbud, der fungerer bedst for dig.
Planlæg og begynd at pakke i god tid, så vil selve flyttedagen bliver mindre hektisk. Marker flyttekasserne tydeligt. Planlæg også på forhånd, hvor dine møbler skal stå i den nye bolig, så bliver det lettere at sætte alt på det rigtige sted med det samme.
At udføre diæten på egen hånd
Enhver, der skal følge en særlig diæt på grund af en metabolisk sygdom, er godt bekendt med de udfordringer, man står over for i hverdagen. Derhjemme er dine forældre ofte ansvarlige for at købe og tilberede mad. Nu hvor du er flyttet hjemmefra, er det dit ansvar. Men selv hvis du er flyttet hjemmefra, vil dine forældre fortsætte med at hjælpe dig. Tøv ikke med at kontakte dem eller din læge eller kliniske diætist, hvis du oplever udfordringer med din diæt nu, hvor du ikke længere bor hjemme.
Ha’ altid et lager af de fødevarer du behøver
Sørg for at du altid har nok af den rigtige mad på lager i køkkenskabet. Dette mindsker risikoen for at blive fristet af fødevarer, du skal undgå, og at blive fristet af andre fødevarer hos dem du evt. deler bolig med. Ha´ altid noget lav-protein mad til rådighed, hvis du bliver sulten.
Hvilke fødevarer du bedst kan lide og er egnede til dig, vil du helt sikkert have et godt overblik over. Hvis noget stadig er uklart, er du også velkommen til at spørge dine forældre eller din kliniske diætist. De har fulgt dig og din metaboliske sygdom fra begyndelsen og kan støtte og guide dig gennem denne tid.
Orienter dig selv i dit nye miljø og omgivelser. Hvilke indkøbsmuligheder er der i nærheden? Er udvalget af frugt og grøntsager i de nærliggende butikker tilfredsstillende? Har du endnu ikke bestilt produkter med lavt proteinindhold på egen hånd, kan det være hensigtsmæssigt at gøre det nu.
Madlavning og bagning
Køkkenet er nu dit territorium. Hvis du endnu ikke har meget erfaring med at lave mad eller bage på egen hånd, så er tiden inde nu. Dette gælder for alle, der flytter hjemmefra, selvom det selvfølgelig er en ekstra udfordring, når man skal være særlig opmærksom på ingredienserne i maden. Så længe du holder øje med dine næringsværdier, kan du blive kreativ og prøve opskrifter, som du ikke kender hjemmefra. Det behøver ikke at være en stor opgave at lave din egen mad og lære at forberede den, det kan faktisk være meget sjovt. Til inspiration kan du finde en lang række spændende opskrifter her (link til opskrifter). På vores YouTube-kanal kan du også se mange lækre retter.
Hvad skal du kigge efter?
Hvis diætbehandlingen kræver en særlig diæt eller et særligt tilskud, f.eks. en proteinerstatning, en speciel olie eller andre specielle fødevarer, skal du huske at have dette tilgængeligt umiddelbart efter flytningen. Måske er du allerede vant til at tænke over det alene. Hvis dine forældre har varetaget din diæt indtil videre, kan du få dem til at vise dig og forklare, hvordan du forbereder den specielle diæt, det vil sige, hvilket beløb du har brug for, eller hvad du skal være særlig opmærksom på.
Når det kommer til receptpligtig proteinerstatning eller specielle produkter, så bestilles alle produkter online hos Center for PKU.
Glem ikke forsikringen
Nu hvor du flytter hjemmefra er det vigtigt, at du tænker over, hvilke forsikringer du har i dag, og hvad du har brug for fremadrettet. Spørg dine forældre, om du stadig er forsikret gennem dem. Det er vigtigt, at have det på plads, da det hurtigt kan blive dyrt, hvis ulykken er ude.
Kort om forskellige forsikringer
- Indboforsikring: Denne forsikring dækker ulykke og tyverier. Det dækker også ting opbevaret i kældre, loftsrum eller garager. Dette er en vigtig forsikring, uanset om du ejer eller lejer og bliver relevant, så snart du har din egen bolig. Indhent tilbud fra flere forsikringsselskaber, så du kan sammenligne priser på præmier og selvrisiko samt dækningsforhold, før du beslutter dig.
- Rejseforsikring: Er du dækket, når du rejser gennem dine forældre? Det vil være en god ide at få din egen rejseforsikring, hvis du ikke er dækket. For eksempel kan en rejseforsikring give dig dine penge tilbage, hvis du skal annullere din rejse kort før afrejse, hjælpe dig hvis du bliver syg undervejs, mister eller får stjålet din bagage.
- Ulykkesforsikring: De fleste mennesker glemmer at forsikre sig selv, og især hvis du er ung og ikke er forsikret via en arbejdsgiver, men det er vigtigt at huske på! Du kan tegne en heltidsulykkesforsikring eller fritidsulykkesforsikring, alt efter hvordan du er dækket hos en arbejdsgiver. Det kan forekomme usandsynligt, at der ville ske dig noget i så ung en alder, men der er en stor del af de unge, der er kommet til skade og har varige mén i dag pga. en ulykke. Derudover kan en ulykkesforsikring dække skader som følge deraf, fx tandskader. Tag dig tid til at gennemgå, hvad der kan være det rigtige for dig.
- Bilforsikring (bilforsikring): Hvis du ejer en bil eller motorcykel, er du forpligtet til at forsikre den. Præmien afhænger af forskellige faktorer, såsom køretøjsmodellen og førerens alder. Da der imidlertid også er betydelige prisforskelle her, er det værd at sammenligne de forskellige forsikringsselskaber.