Tips til børnefødselsdage og ”proteinallergi”

PKU skal selvfølgelig ikke være nogen hindring for at holde en sjov børnefødselsdag, uanset om det er derhjemme eller ude hos vennerne. Her kommer nogle tips til en vellykket fødselsdag.

Slik til fødselsdagen

Hvis det er muligt, vil det være perfekt med et kagebord hvor barnet med PKU kan spise det meste, for eksempel en herlig farverig frugtsalat eller sorbet.
Et andet alternativ er at lave en normal kage til de andre børn og en helt særlig lille kage med lys og pynt til fødselsdagsbarnet, måske serveret på en lidt større tallerken og med en kageserviet, så den ser ekstra flot ud. Det kan også være sjovt at servere proteinfattige muffins med frosting og skåle med drys, så alle kan lave deres egne flotte yndlingsmuffins. Lad barnet være med til at vælge, hvad der føles bedst for ham eller hende. Prøv at servere god PKU-mad til alle, i stedet for at gøre en undtagelse ved at servere ”almindelige” ting. Ellers vil budskabet være at PKU-mad er mere kedelig og mindre festlig end den ”almindelige” mad.

For os voksne er selve kagen og maden ofte vigtigere end den er for barnet. Ofte står der tallerkener med rester af både kage, pølser og boller tilbage på bordet når børnene løber af sted for at lege. Sats heller på at planlægge gode lege, i stedet for at sætte overliggeren så højt med hensyn til kagerne. Lege er garanteret proteinfrie!

Tips til lege

  • Omvendt gemmeleg: Et barn gemmer sig, resten leder.
  • Sæt halen på grisen: Tegn en gris på et stort stykke papir, og sæt det fast på en væg. Lav en hale i form af en stump snor på et lille stykke hæfteplaster, og lad børnene efter tur og med bind for øjnene prøve at anbringe halen så tæt på grisens rumpe som mulig. Den der kommer nærmest, vinder.
  • Danselegen: Alle børn danser til yndlingsmusikken. Så snart musikken stopper, skal alle fryse til statuer. Den sidste der holder op med at bevæge sig, går ud. Sådan fortsætter man til kun vinderen er tilbage.
  • Til dem der kan lide at nørkle: Klip kroner ud i kraftigt farvet papir. Læg blyanter, lim og pailletter frem, og lad alle lave deres egen fødselsdagskrone.

Fiskedam eller skattejagt

En fødselsdag er ikke helt rigtig uden en fiskedam eller skattejagt, uanset hvor meget arbejde det end kræver for dem der holder selskabet. Her går det fint at finde på slik til poserne som alle, også barnet med PKU, kan spise: Indholdet i hårde karameller, slikkepinde og bolsjer er ofte primært sukker og kun meget lidt protein. Lakrids og chokolade indeholder derimod meget protein og bør undgås. Forhør dig der hvor de sælger proteinfattige madvarer, om de har nogle tips.

Generelt gælder det om at vælge slik i emballage og anden slags slik, hvor der findes information om næringsindholdet. I en varedeklaration står ingredienserne i faldende rækkefølge, således at den ingrediens der er mest af, står først. Hvis der for eksempel står mælk eller hvedemel først, betyder det at indholdet af mælk, og dermed også protein, er relativt højt.

Husk at slik ikke er alt – både børn og forældre synes, det er sjovt med andre ting i posen som fx:

  • Bogmærker
  • Reflekser
  • Fingerdukker
  • Klistermærker
  • Tatoveringer
  • Balloner
  • Serpentiner

Inviteret til fødselsdag

Tal med forældrene til det barn der holder fødselsdag. Hvad har de tænkt sig at servere? Hvad kan I selv bidrage med for at supplere, så der er meget lækkert at vælge imellem også for dit barn?

Tips om slik til poserne som også dit barn kan spise. Hvis værtsforældrene ikke kan lave poser, der egner sig til alle, så spørg om de kan dele poserne ud lige før børnene bliver hentet. Så bliver det ikke så tydeligt, at der er forskellig slags slik i slikposerne.

Fest i børnehaven eller skolen

I mange børnehaver og skoler er man holdt op med at fejre fødselsdage med is eller kage. I stedet får fødselsdagsbarnet andre sjove ting som fødselsdagskrone og fødselsdagsstol. Spørg hvordan fødselsdagene fejres i dit barns børnehave eller skole.

 

Oplysningerne på denne side bør ikke erstatte kontakt med sundhedsvæsenet eller rådgivning og lægeligt tilsyn af sundhedspersonale.
Din diætist og/eller læge vil rådgive dig om alle aspekter af håndtering af din stofskiftesygdom for dig og din familie.
Spørg derfor altid til råds hos din diætist og/eller læge, før du ændrer din kost.